Pedagógusnap, avagy a Babatpusztai Juniális!


Először voltam ilyen rendezvényen, és meg kell mondjam, csupa pozitív és felemelő élménnyel lettem gazdagabb. Itt töltött éveim egyik legszebb emléke lesz ez a nap, amely, nem rólunk, hallgatókról; hanem Oktatóinkról és mindazokról szólt, akik értünk vannak itt a Szent István Egyetemen.

Napsütés, mosoly, színek, illatok, kacagás, futkározó gyereket, nyüzsgés. Mind olyan dolog, amely elvarázsol minket. Azonban mindezek pusztán alapkövei voltak ennek a rendezvénynek, amely ismételten olyan tanítást adott, amiért azt mondom, megéri Itt egyetemistának lenni.

Kötöttségek nélkül találkozhattam mindazokkal az emberekkel, akik mint vezetőink, példaképeink vannak jelen életünkben. Farmerben és pólóban láthattam karunk kiemelt szaktekintélyeit, akiktől, be kell vallanom, sokat féltem. Szülőket, nagyszülőket láttam, barátokat, egymással beszélgetni, sétálni, féltő gonddal figyelve a jövő nemzedékre. Felemelő érzés, hogy része voltam annak a napnak, ahol nem a szigorúan meghatározott státuszban találkozhattam tanárainkkal. Meg kellett tapasztalnom, hogy mint mindenki más, Ők is egy munkát végeznek itt az egyetemen, amikor tudásukat átadják nekünk; ha vége a munkának, Ők is haza mennek.

Hallgatók vagyunk, ám sokszor nem hallunk! Talán bele sem gondolunk abba, hogy ez a munka mennyi áldozattal és felelősséggel jár. Elmegyünk Oktatóink mellett nap, mint nap, és nem vesszük észre azt, amit nekem ez a mai nap is megmutatott; hogy valamikor Ők is átélték mindazt, amin mi most megyünk keresztül; hogy Ők is voltak bizonytalanok, kétségbeesettek. Elmegyünk tanáraink mellett, sokszor tisztelet nélkül, pedig megláthatnánk, hogy Ők azok, akik segítenek bennünket; rendelkezésünkre állnak, ha bajban vagyunk, elfogadják, ha hibázunk. Tudásukkal, tapasztalataikkal és tanácsaikkal bennünket akarnak segíteni életünkben, és MI vagyunk azok, akik erre rá vannak utalva. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy Ők, értünk vannak, értünk dolgoznak!

Ilyen érzések mellett telt a Babatpusztai Juniális, ahol lufik szelték át az eget, óvodás gyerkőcök kacagása töltötte meg a levegőt és a korosztályok összemosódtak a sátrak hűsítő árnyékában.

Birnbaum Helga

*

A Pedagógusnapon 2010. június 5-én, együttműködési megállapodást írtak alá a GTK és 4 cserháti település, Bokor, Cserhátszentiván, Nógrádsipek és Kutasó községek önkormányzatai között. Az együttműködés célja az, hogy az önkormányzatok a települések fejlődése érdekében kihasználhassák a kar kutatói, oktatási és szervezési potenciálját, a kar pedig közvetlen kapcsolatba kerüljön a vidéki településekkel és a hallgatók és oktatók számára oktatási-kutatási lehetőségeket és gyakorlati képzési helyeket létesítsen.

Az együttműködés területei: közös ill. összehangolt pályázati tevékenység, különös tekintettel a környezet- és klímavédelemre, vidék- és területfejlesztésre, a kulturális örökség megőrzésére, művészeti tevékenység folytatására valamint a közösségfejlesztésre és a civil szerveződések erősítésére; kutatásokhoz, gyakorlatok végzéséhez kutatóhely ill. gyakorlati képzési hely biztosítása; népfőiskola, ill. szabadegyetem, valamint szakmai előadások rendezése; együttműködés az érintett civil szervezetekkel, vállalkozókkal, cégekkel és intézményekkel; a Fotófalu Alapítvány nyári szabadegyetemének, valamint a vizuális kultúrával kapcsolatos képzések és szerveződések támogatása; szakértői feladatok ellátása; falukutató táborok megvalósítása; vidék- és területfejlesztési referenciaterület kialakítása.

*

A PEDAGÓGUSNAP alkalmából Dékáni Dicséretben részesült Gervainé Hantos Hedvig (Közgazdaságtudományi és Módszertani Intézet), Miskolciné dr. Mikáczó Andrea (Pályatervezési és Tanárképző Intézet), dr. Budavári Takács Ildikó (PTI), dr. Ritter Krisztián (Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet), dr. Pércsi Kinga (RGVI), Bathó Henrietta (Társadalomtudományi Intézet), Hodján Tamara (TTI), dr. Olaszné Fábián Márta (TTI), Horváth Zoltán (Vállalatgazdasági és Szervezési Intézet), dr. Nagy Sándorné Kari Titkárság, Metlágel László (KT), Kozma Lászlóné (KT), Kardos László (KT). GTK Elismerő Oklevelet kapott: dr. Gombos Norbert (PTI), dr. Jilly Bertalan (PTI), Komáromi Kálmán (Pénzügyi és Számviteli Intézet), Boda Helga (TTI), Ladányi Györgyné (Szent István Stúdió).