Jubileumi diplomákat adtak át Gödöllőn


Dr. Dimény Imre akadémikus, volt mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter vasdiplomát, hét fő gyémántdiplomát, több mint kétszázan pedig aranydiplomát vettek át a Szent István Egyetem gödöllői aulájában június 5-én rendezett ünnepségen dr. Solti László rektortól, dr .Csányi Sándortól, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar valamint dr. Szabó Istvántól a Gépészmérnöki Kar dékánjától.

Dr. Solti László köszöntőjében elmondta, munkájához mindig sok erőt merített a számtalan nehézséget legyőző elődök példájából. Utalt rá, hogy amikor a vasdiplomás ünnepelt a pályafutását kezdte, az ország a második világháború poklából szabadult. A gyémántdiplomások pályakezdésére lényeges hatást gyakorolt az a tény, hogy az 1956-os forradalom leverését követően léptek a munka világába.

Azoknak sem könnyű, akik most kezdik pályájukat, hiszen a világon és hazánkban pénzügyi-gazdasági válság söpört végig, és diplomás túltermelés van. Sokan elvándorolnak külföldre. A bizonyos szakmákban exodus jelleget öltő folyamatban a kiképzett szakmai elit hagyja el az országot, pedig nagy szükség lenne a munkájára.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, folytatta gondolatait a Szent István Egyetem rektora, hogy a mai értelmiség képes lesz-e utat mutatni a társadalomnak, mint ahogyan azt a korábbi évtizedekben a jubileumi diplomások tették. Az is nagy kérdés, hogy ehhez megvan-e bennük a szükséges szakmai, társadalmi és erkölcsi tőke.

1960-ban az akkori Magyar Agrártudományi Egyetem négy karán (Agronómiai, Állattenyésztési, Mezőgazdaságtudományi és Gépészmérnöki Kar) 560 fő szerzett diplomát. Közülük a jubileumi ünnepélyen 214 aranydiplomást köszöntöttek.

*

A Gépészmérnöki Kar emeritus professzora, korábbi dékánja, dr. Mikecz István május 27-én vette át gyémántdiplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.