Sikeres tárgyalások Japánban


Eredményes tárgyalásokat folytatott a japán Josai International University-n a SZIE Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának delegációja. dr. Villányi László dékán, dr. Guth László tanszékvezető, a turizmus szak vezetője és dr. Vasa László egyetemi docens, kutatóközpont vezető, a kar japán kapcsolatainak szervezője.

A Josai International University az egyik legdinamikusabban fejlődő japán egyetem. Elismertségére jellemző, hogy nemzetközi képzésére a világ minden tájáról érkeznek hallgatók. Eredményei mögött komoly szakmai és anyagi háttér van. Meghatározó mindebben, hogy a magánegyetemet működtető céget Mikio Mizuta hozta létre, aki a 60-as években több alkalommal töltötte be a gazdasági miniszteri posztot a távol-keleti országban. Ezek azok az évek, amelyet a japán gazdasági csoda éveinek neveznek a kutatók. Ebben kiemelkedő szerepe volt Mizuta miniszterségének, így szellemi öröksége komoly alapot jelent.

A SZIE GTK tárgyalódelegációja a japán partnerekkel hallgatói csereprogramokban, közös konferenciák rendezésében, egymásra épülő oktatási programokban és közös kutatásokban állapodtak meg. Ennek eredményeként már szeptemberben 5 turisztika szakos japán hallgató látogat Gödöllőre és Budapestre egy hónapos tanulmányútra és részképzésre, és ezután hasonló lehetőséget kap a SZIE 5 hallgatója Japánban. Továbbá a tervek szerint japán hallgatók érkeznek a kar mesterszakjaira és hasonló lehetőség nyílik a GTK hallgatói számára is. A tárgyalások eredményeként a japán partner részt vesz egy nagyszabású nemzetközi konferencia gödöllői megrendezésében is.

A tárgyalások túlmutattak a szokásos egyetemközi kapcsolatokon, hiszen a delegáció tárgyalt a Josai Egyetem turisztikai karának helyt adó híres japán tengerparti pihenőhely, Kamogawa város polgármesterével is, aki kifejezte szándékát, hogy Kamogawa testvérvárosi kapcsolatokat létesítene Gödöllő városával.

A SZIE GTK mindig fontos célnak tekintette nemzetközi kapcsolatainak bővítését és a meglévők erősítését. A japán kapcsolat komoly perspektívákat nyit nem csupán a hallgatók, de az oktatók számára is és egyben hozzájárul az egyetem hazai és nemzetközi hírnevének öregbítéséhez és a vonzerejének növeléséhez. A japán partner egy igen magas színvonalú, nagy elismertségnek örvendő intézmény, melynek vezetői elkötelezettek a magyar, ill. a SZIE-vel való kapcsolatok elmélyítésében. Ennek egyik jele, hogy a Josai hallgatói magyar nyelvet is tanulhatnak az egyetemükön és a turisztikai karukon magyar klub működik. A GTK vezetését ezek az eredmények is meggyőzték arról, hogy a felsőoktatás jelenlegi helyzetében a hasonló kezdeményezések felkarolása és a nemzetközi kapcsolatrendszer intenzifikálása a helyes út.