Milyen legyen a jövő mezőgazdasága?


A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézetének égisze alatt működő Szaktanácsadási Kutatóközpont céljai között szerepel a szaktanácsadás módszertanának kutatásán túl a különböző programok szervezése, a folyamatos informálás.

 

DR. KOZÁRI JÓZSEF

egyetemi docens, a kutatóközpont vezetője

A központ nyitórendezvényeként május 12-én szervezte meg a „Milyen legyen a jövő mezőgazdasága?” című társadalmi vitát, amelyet Dacian Cioloş, az Európai Bizottságnak a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős tagja indított a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről az Európai Unióban.

A program apropóját az adta, hogy az Európai Bizottság az év végén közleményt fog kibocsátani a KAP 2013 utáni jövőjéről. Mielőtt azonban előterjesztené az első politikai iránymutatásokat e stratégiai ágazatot illetően, Dacian Cioloş európai biztos – a döntéshozatali folyamatot megelőző munka megalapozására – nyilvános vitát indított a közös agrárpolitika jövőjéről, célkitűzéseiről, alapelveiről és az Európa 2020 stratégiához való hozzájárulásáról.

A közös agrárpolitika nem csak a szakemberekre tartozik. Ehhez a szakpolitikához minden európainak köze van. Meg kell hallgatni az európai polgárok véleményét. Időt kell szánni valamennyi társadalmi szereplő ötleteinek és elvárásainak begyűjtésére” – mondta Dacian Cioloş.

A jelenlévők között gazdaszervezetek, civil szervezetek, különböző hivatalok, oktatási és kutatási intézmények munkatársai, politikusok és nem utolsó sorban gazdálkodók foglaltak helyet. A felkért előadásokat követően közel húsz hozzászóló tette meg javaslatait, melyeket összegzés után továbbítottunk az Irányító hatósághoz.