Konferencia a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával


2010. június 2-3 között, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon került megrendezésre – Magyarországon először – a határokon átnyúló oktatási-szakmai együttműködési kezdeményezések megvalósítását célzó visegrádi találkozó. Az International Visegrad Found (Nemzetközi Visegrádi Alap) által támogatott nemzetközi konferencia célja az volt, hogy feltérképezze egyrészt a kelet-közép-európai térség Bologna folyamattal kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalatait, illetve legjobb gyakorlatokat mutasson be az üzleti/vállalkozói szféra és az oktatási intézmények közötti kölcsönösen előnyös kapcsolatok kiépítésére és működtetésére.

A konferencia 63 résztvevője között 6 ország (Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Oroszország, Szlovénia és Magyarország) képviselői voltak jelen. A kétnapos konferencia során 30 előadás hangzott el a plenáris ülésen, illetve a két tematikus workshop keretein belül egyrészt a határokon átnyúló kezdeményezések, nemzetközi oktatási lehetőségek, másrészt a vállalati szféra és az oktatási intézmények közötti kapcsolat témaköreiben. A workshopok előadásai mellett a konferencia szervezéséért felelős Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet oktatói és kutatói poszterszekció keretein belül is beszámoltak legfrissebb tudományos eredményeikről.

A konferencia elnöke, dr. Villányi László dékán nagyon fontosnak tartotta a konferencia megrendezését, hiszen így alkalom nyílt a visegrádi konzorciumi partnerek számára – a már működő – közös mesterképzés jövőjének részletes megvitatására, illetve új képzési lehetőségek feltérképezésére. Emellett az Ukrajnából, Oroszországból és Szlovéniából érkezett egyetemi vezetőkkel pedig igyekeztek a visegrádi vezetők tovább mélyíteni a szakmai kapcsolatokat. Egyértelműen kinyilvánították, hogy – a hagyományosan csupán a visegrádi négyeket tömörítő szervezet – a soron következő találkozókon az említett országok képviselőire egyaránt számít. Ennek megerősítéseként dr. Villányi László a konferencia másnapján több ukrán egyetem gazdaságtudományi karának vezetőjével együttműködési megállapodást írt alá. Dr. Shamil Ibatullin, a kijevi agráregyetem dékánja pedig tolmácsolta hivatalos meghívását a 2011-ben Kijevben megrendezésre kerülő jubileumi ünnepségre.

A következő évi visegrádi találkozó helyszínéről ugyan még nem született megállapodás, de Dr. Villányi László kinyilvánította, hogy természetesen készen áll a soron következő konferencia megszervezéséért felelős intézmény kollégáival a szervezéssel kapcsolatos minden tapasztalatot megosztani, elősegítve, hogy a rendezvény – a gödöllőihez hasonlóan – magas színvonalú legyen.