Verőfényes Nap napja


Verőfényes napsütésben rendezték meg a nyári napfordulóhoz kapcsolódó a Nap napját június 13-án a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán. A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására hazánkban első alkalommal 1994-ben megrendezett program célja az, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására.

A Gépészmérnök Karon a dr. Farkas István egyetemi tanár által vezetett Fizika és Folyamatirányítási Tanszék a napenergiás kutatások reprezentánsa. Évről-évre nagyobb érdeklődés kíséri a Nap napját, s a rendezvény egyben jövendő hallgató toborzó is a középiskolások körében. Az idei ünnepségre egy osztálynyi fizika faktos diák érkezett például a monori gimnáziumból.

A program első részében a megnyitó zenés-irodalmi összeállítás mellett dr. Szabó István egyetemi tanár, a Gépészmérnöki Kar dékánjának köszöntője után hangzott el dr. Fábián Zsolt gödöllői önkormányzati tanácsadó előadása a megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos önkormányzati tervekről. Mint ismeretes, a városi önkormányzat régi partnere a tanszéknek, együttműködésükben valósult meg a fotovillamos rendszer az egyetemi strandon és az egyetemi óvodában.

Takácsné Szarka Enikő előadásából megtudtuk, hogy a nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi Szakképző Iskolában megújuló energia-gazdálkodási technikus szakképzés folyik, korszerű gyakorlati eszközökkel. Dr. Seres István egyetemi docens a kollégium A épületének tetején elhelyezett 10 kW teljesítményű naperőmű immár több éves működési tapasztalatait ismertette. A berendezést Nap napja második részében a vállalkozó szellemű érdeklődők meg is tekintették a magasban.

 

Balázs Gusztáv felvétele