Kőtár ösvény a kollégium előtt


A június 27-28-án Gödöllőn lezajlott Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján dr. Gémesi György polgármester és dr. Bujáki Gábor kollégiumi főigazgató kezdeményezte, hogy 2012 nyarára hozzák létre a Kárpát-medencei Kőtár Ösvényt az egyetemi városban.

A kőtár ösvény illeszkedik azon gödöllői hagyományok sorába, amelyek az 1901-ben átadott Erzsébet-park Sziklahalmának kialakításával kezdődtek. A Sziklahalom az akkori Magyarország vármegyéit jelképezi. A 2006-ban felavatott Nemzeti Együvé Tartozás Parkjában a Magyar Polgármesterek Világtalálkozójára érkezett polgármesterek településük egy-egy marék földjét helyezték el.

A kőtár ösvény létesítése emléket állít a világtalálkozóknak, egyben tudományos célokat is szolgál: segítséget nyújt az egyetemi hallgatók talajtani oktatásához, és jól illeszkedhet a felújított Botanikus Kert Kárpát-medencei növényfaj gyűjteményéhez.

A Kárpát-medencei Kőtár Ösvényt a Kárpát-medence alaprajza szerint alakítják ki. A kö-veket a települések önkormányzatai ajánlhatják fel, a szállításukról maguknak kell gondoskodniuk. A kollégium vállalja és előzetes egyeztetéseket követően megszervezi a kőfelajánlások fogadását, a kövek elhelyezésére szolgáló egy négyzetméteres alapok, továbbá az adományozó önkormányzatok, polgármesterek nevét jelző emléktáblák elkészítését.