Egy éjszaka a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltárban


BARNA MARIANNA

könyvtáros, Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár

Kisvasút néma zakatolása, halk zene, színes szappanbuborékok, házi sütik finom illata, régi filmek múltat idéző hangulata…

Idén könyvtárunk is csatlakozott a Múzeumok Nyári Éjszakájához. Kapuinkat kitártuk, s az idelátogatókat különleges programokra invitáltuk.

Érdeklődő vendégeink „idegenvezető” kíséretében bejárhatták a könyvtár épületét, megtekinthették azokat az épületrészeket, amelyekbe a mindennapi könyvtárhasználat alkalmával nem juthatnak el. Megmutattuk a muzeális értékű régi, ritka könyveinket, folyóiratainkat és levéltári iratainkat. A látogatók három túra közül is választhattak: raktártúra, levéltári kalandozások, könyvtári séta.

A bátrabbak próbára tehették tudásukat. A könyvtár területén, több helyen elhelyezett Kvíz lap kitöltésével kideríthették, hogy az este folyamán mennyire ismerték meg az egyetemet, a könyvtárat és a levéltárat:

Mi volt az egyetem épülete eredetileg?

Hány szinten helyezkedik el a könyvtár?

Hány ablaka van a könyvtárnak?

Mikor jelent meg a könyvtár legrégebbi könyve?

Az elfáradt utazókat a Folyóirat-olvasóban egy zenés teaház varázslatos világa várta. Pihenésüket a finom teák és sütemények mellett a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének Ady szerelmi költészete című zenés műsora is segítette.

Kreatív apróságok az ötletsarokban próbálhatták ki magukat, például mit lehet csinálni régi katalóguscédulákból. A nagyobbak pedig a Magyar Társasjátékosok Egyesületének szervezésében csatlakozhattak egy igazi Mini társasjáték bajnoksághoz.

Kutatói Segédkönyvtárban a régi filmek keltek életre. A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) bemutatója során meg lehetett tekinteni néhány érdekes filmhíradót, animációs filmet, valamint értékes magyar filmeket:

XVII. századi mozgókép-kísérletek (1937. december)

Maestro – animációs film (2005)

Hyppolit, a lakáj – magyar vígjáték (1931)

Karosszék – magyar vígjáték (1939)

A színes programok mellett Olvasószolgálatunk is működött. Rendhagyó ajándékként a könyvtár elengedte az este folyamán visszahozott dokumentumok késedelmi díját, valamint az elveszett olvasójegyeket ingyen kicserélte az új kártyára.

Az est ráadás meglepetése: ingyenes beiratkozási lehetőség.

Képeket készített Virág Fruzsina és Koósné Török Erzsébet