A 40. helyszín: Szarvas SZIE VKK


A Hulladékból termék környezetvédelmi szemléletformáló vándorkiállítást április 20. és május 12. között lehetett megtekinteni a SZIE Víz- és Környezetgazdálkodási Kar aulájában a kar és a szarvasi Város- és Környezetvédő Egyesület rendezésében.

DR. SIMÁNDI PÉTER

A kiállítást az ÖKO-PACK Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Kht. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége hozta létre 2006-ban. Az első kiállítás Budapesten volt, majd a hatalmas érdeklődésre való tekintettel az ország nagyobb településein is bemutatták. Ennek a 40. állomása Szarvas volt, ahol 2885 regisztrált látogató jelent meg. A kiállításon megtekinthető volt a szemléletformáló munkát segítő oktató DVD.

A kiállítás célja:

- javítani a gyerekek, a fiatalok és az állampolgárok környezetvédelmi (hulladékgazdálkodási) kultúráját és ismereteit;

- hangsúlyt fektetni a megelőzésre, hiszen az a legjobb hulladék, ami NINCS;

- őszintén beszélni a fenntarthatóságról;

- erősíteni a szelektív hulladékgyűjtéssel, az újrahasznosítással, környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozók, intézmények hitelességét, az irántuk és az újrahasznosított anyagból készült termékek iránti bizalmat;

- bemutatni olyan termékeket, fogyasztási cikkeket, amelyek környezetkímélő technológiával készülnek, azaz VALÓBAN környezetbarátok;

- meggyőzni a fiatalokat és a lakosságot arról, hogy nem hiába fordítanak gondot a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen ez semmiképpen nem összeöntésre, hanem hasznosításra kerül;

- felkutatni, feltárni olyan lehetőségeket, amelyek fokozhatják a másodnyersanyagok felhasználását, feldolgozását.

A kiállítás társadalmi célú tájékoztatást szolgál, olyan termékeket mutat be, amelyek a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékokból készült.

A papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék. Ismételt feldolgozása során a csomagolóipar számára készül a legnagyobb mértékben új termék, de készítenek belőle pl. tojástálcát, tojásos dobozt; kartonbútort; irodai papírokat, borítékokat. Elegáns, komplett berendezett irodát láthattunk újrahasznosított papír felhasználásával.

A műanyag hulladékból a teljesség igénye nélkül készül vödör és lavór; terelő tábla, illetve ezeket tartó talpak; fekvő rendőr; műanyag padló, padlólap; elkerítő szalag, kordonzárók; palántázó cserép, ruhafogas; esőkabát; strandlabda, úszógumi.

A fémhulladékok újrahasznosítása során készülnek autóalkatrészek, ventilátorlapátok, különféle rögzítőbilincsek, radiátorok, betonacél, és számtalan olyan termék, melyet az építőipar nap mint nap felhasznál.

Jelenleg Magyarországon csak a fehér üveg újrahasznosítása megoldott. A befőttes üvegek kb. 16%-a tartalmaz hulladéküveget, de készül belőle habkavics, mely felhasználása sokoldalú (pl.: hő- és hangszigetelő bevonatok, rétegek; zajárnyékoló falak).

A hulladék gumiabroncsokból esésvédő gumilapok készíthetők, melyek alkalmasak játszóterek, tetőteraszok, járdák, kerti utak, kerti díszburkolatok, sportpályák és lovardák burkolására. Az új, EU-szabványt követő játszóterek már mind el vannak látva ilyen hulladékból készült gumilappal.

A zöld hulladék legismertebb felhasználási területe a komposztálás.

A vándorkiállításon látott érdekességek, a hétköznapi ember számára „meghökkentő” termékek („Jé, ez a fotel papírból van! Nem is tudtam, hogy a játszótéren az a „puha kő” műanyaghulladékból van!”) remélhetőleg segítik a környezettudatos magatartás elterjedését, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának felismerését.

A kiállítás jelentős szerepet tölt be a környezettudatos nevelésben is, hiszen szinte minden korosztály (353 óvodás, 1378 általános iskolás, 520 középiskolás, 201 főiskolás, akik regisztráltak, valamint 433 különböző korú felnőtt) számára tudott valami maradandót nyújtani, amit esetleg a mindennapok során már alkalmazni is tudnak.